onsdag 18. september 2013

En til utfordring

Ikke nok med at jeg har cøliaki og skal unngå gluten, nå skal minstemann unngå melkeprodukter. Dermed har jeg fått en ny utfordring; hvordan bake glutenfritt OG melkefritt så vi kan spise det samme alle sammen?

Første test ble "apebrød" (eller monkeybread som det heter på engelsk) Det er små boller som er rullet i smør og en blanding av sukker og kanel før det er stekt i ovnen. Jeg fant en oppskrift hvor det også var brukt hakkede pekannøtter og det gjorde seg.

Ved å bruke glutenfritt mel, soyamelk og soft spesial ble helgens kos både glutenfri OG melkefri og den falt i smak hos alle mann.

"Apebrød"

1 1/2 ts gjær
1 1/2 ss sukker
1/2 cup soyamelk 

1 ss fiberhusk
2 ss vann

1 1/4 cup glutenfri lys melblanding
1/4 cup maisenna
1/4 ts salt
1/2 ts bakepulver

3 ss olje
1 egg
1/2 ts eddik
1 ts vaniljeekstrakt


Varm melken til fingervarmt og rør inn sukker og gjær. La stå litt. Gjør det samme med fiberhusk og vann.

Bland sammen mel, maisenna, salt og bakepulver. Rør inn olje, egg, eddik og vaniljeekstrakt først, deretter fiberhuskblandingen og gjærblandingen. 
Elt godt og la hvile i 20 min.

Smør en liten form.
Smelt 3 ss soft spesial og rør inn 1/4 cup brunt sukker. Ha i en eller to håndfuller hakkete pecannøtter, bland  og ha massen i bunnen av formen.

Smelt 1/4 cup soft spesial og ha i en bolle. Bland 1/4 cup sukker, 1/4 cup brunt sukker og 1 1/2 ts kanel i en annen bolle. Form deigen til små boller. Dypp bollene først i smeltet smør, så i sukkerblandingen før du har de i formen. Gjør slik med hele deigen. La det være litt mellomrom så bollene får plass til å heve. 
La heve i 25-30 minutter før de stekes midt i ovnen på 175 grader i 25 minutter. Avkjøl noe før du kveiler "brødet" over på serveringsfat.

NYT sammen med et glass kald (soya)melk.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar