torsdag 10. oktober 2013

Hamburgerbrød

Det er alltid greit å ha litt forskjellig liggende i fryseren. Det er tidsbesparende i en travel hverdag så de dagene jeg har mulighet baker jeg litt og legger i frysen. Hamburgere er straks på menyen så idag ble det bakt hamburgerbrød. To versjoner, en melkefri og en glutenfri.

Melkefrie hamburgerbrød 

700 gram hvetemel
300 gram sammalt hvete, finmalt
1 ts salt
60 gram melange uten melk og salt
en terning fersk gjær
5 dl rismelk
2 egg

Ha melk og melange i en kjele og varm opp til fingervarmt. Rør så margarinet smeltes. Ha litt av blandingen i en liten bolle, ha i gjæren og rør ut. 

Mål opp og bland det tørre i en stor bolle. Ha i melkeblandingen, den utrørte gjæren og eggene. Bland godt sammen med slikkepott eller sleiv frem til du kan hvelve deigen over på melet kjøkkenbenk og kna godt sammen for hånd. 

Ha deigen i bakebollen og dekk med et klede. La heve i 45-60 minutter.
Kna lett sammen deigen og del opp i like store emner, jeg veier oftest emnene så de blir like store. Denne deigen gav 18 brød av ca 100 g. Rull til boller, legg på bakepapirkledd plate og klem de litt ned. Dekk til og la heve i 30 min.

Varm ovnen til 220 grader. pensle brødene med egg og strø over sesamfrø. Stek midt i ovnen i 12 minutter. La avkjøle på rist.


Glutenfrie hamburgerbrød (oppskrift hentet HER)

290 g vann, fingervarmt
20 g fersk gjær
1 liten ts sukker eller honning
1 toppet ts bakepulver 
1 ts salt
1 toppet ts fiberhusk
4 ss olje
1 egg 
120 g jyttemel original (blå)
120 g schär bread mix (kan alternativt byttes mot annen lys glutenfri melblanding)
Til pensling:
egg eller vann
sesamfrø

1. Rør gjæren ut i vann som er en liten anelse varmere enn fingervarmt til den er helt oppløst. Tilsett salt, sukker/honning, olje og rør godt. 
2. Tilsett fiberhusk i væsken og bland godt i. La det svelle mens du veier opp resten av ingrediensene. 
3. Tilsett ca. to tredjedeler av melblandingene, bakepulver og egg i bollen med væske, og sett kjøkkenmaskinen på medium hastighet. Det går også fint å bruke en håndmikser med eltekroker. Hell i det resterende melet etterhvert som deigen er blandet sammen, og la maskinen få jobbe i minimum 10 minutter. Deigen skal være nokså klissete. Ikke fall for fristelsen til å ha i mere mel, da risikerer du å miste det saftige og luftige som er så essensielt med disse brødene. 
4. Dryss litt melblanding på toppen av den ferdigeltede deigen, dekk bollen med plast eller et klede og la den hvile i 30 minutter. Denne deigen er en fryd å se på, den hever skikkelig fint og blir stor og luftig. 
5. Når deigen er ferdighevet, dypper du hendene i litt melblanding. Løft opp små deigklumper fra bollen, de skal være litt mindre enn en neve stor. Deigen kommer til å være nokså klissete, men bruk nevene og form deigen med lette hender. Tenk at du skal forme en kjøttkake, og ikke vær for hardhendt slik at du slår ut all luften av deigen. Plasser brødene på en stekeplate kledd med bakepapir. Sett ovnen på 220 C og legg et klede over brødene så de kan heve litt videre. Ca. 20 minutter er bra. Når brødene er ferdighevet pensler du de med sammenpisket egg eller vann, og drysser sesamfrø på toppen.
6. Stek brødene i ca. 10 minutter, og avkjøl på rist.

Jeg fikk 11 glutenfrie hamburgerbrød. Og jeg ble positivt overrasket over både konsistensen og smaken. Gleder meg til å smake med "fyll" også. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar